toegankelijkheid | NL | FR | DE  

Strand/NaaktstrandStrandposten

Bredene telt liefst 4 km zandstranden én duinen die een aaneengesloten geheel vormen. De zones in de duinen die toegankelijk zijn voor het publiek zijn geliefde pleisterplaatsjes van zonnekloppers.

Het strand met zijn steeds wisselend spel van eb en vloed is het gedroomde speelterrein voor kinderen die hun zandkastelen opkomende golven laten trotseren of hun kites de gekste capriolen laten uitvoeren.

En natuurlijk is het zwemmen of ravotten in zee het toetje op de vakantietaart.

 • Post 1 "Turkeyen": sanitair, douches, bootberging en lokaal voor redders, Beachclub Twins, verkoop frisdranken en versnaperingen - 260 meter bewaakte zone
 • Post 2 "Het Duingat": hoofdpost, sanitair, douches, bootberging en lokaal voor redders, verkoop frisdranken en versnaperingen - 220 meter bewaakte zone
 • Post 3 "Astrid": sanitair, douche op strand, bootberging en lokaal voor redders, verkoop frisdrank en versnaperingen - 260 meter bewaakte zone
 • Post 4 "De Droogen Opgang": wegneembaar lokaal voor redders - 230 meter bewaakte zone + sanitair in toiletwagen
 • Post 6 "De Duinpan": sanitair, douches, bootberging en lokaal voor redders, verkoop van frisdrank en versnaperingen - de 80 meter bewaakte zone werd uitgebreid met het naaktstrand

Naaktstrand

Bredene heeft als eerste en enige kustgemeente een naaktstrand. Naturisten hebben hier een plaatsje ontdekt voor zichzelf. De ligging aan de voet van een beschermd duinenreservaat waarborgt een stukje privacy. De naaktzone vormt geen hinderpaal voor wie gekleed langs de vloedlijn wil kuieren.

Naturisme is een zaak van wederzijds respect. Vijf jaar nadat in Bredene het eerste naaktstrand werd ingericht (2001), mag dit stukje strand tot één van de drukste badzones aan onze kust gerekend worden. Op piekmomenten verdringen zich zowat 1.000 naturisten op de 350 meter brede strook.

De dag van vandaag is de kritiek op dit uniek initiatief zo goed als van de aardbol verdwenen, maar dit is ooit anders geweest. Televisiedebatten over zedelijke verloedering, analyses en petities toonden nog niet zo lang geleden aan dat in Vlaanderen hierover vele vooroordelen bestonden. Het zijn de naturisten zelf die met hun houding de tegenstanders lik op stuk hebben gegeven. De Vele naturisten die op warme dagen naar Bredene afzakken, hebben blijk gegeven van een respectvolle houding tegenover hun medemens en de natuur en hebben er voor gezorgd dat de naaktzone de schandaalsfeer van in de begindagen is ontgroeid.

Het gemeentebestuur en de politie zullen door gerichte acties ongewenste individuen uit deze zone weren. Het naaktstrand moet een plaats blijven waar in een familiale en vriendschappelijke sfeer kan worden genoten van een welverdiende dag rust.

Enkele aandachtspunten:

 • Blijf binnen de zone: naaktrecreanten worden enkel toegelaten binnen de zone van het naaktstrand dat is aangeduid met borden. Buiten deze zone is naaktrecreatie niet toegestaan.
 • Toegankelijkheid: het naaktstrand is jaarlijks toegankelijk vanaf het eerste weekend voor Pasen tot en met het tweede weekend van oktober.
 • Vlot en veilig: om het naaktstrand vlot en veilig te bereiken maakt men best gebruik van de tunnel die zich ter hoogte van de tramhalte Hippodroom bevindt (strandpost 6).
 • Strandredders: tijdens de maanden juli en augustus waken de strandredders over de veiligheid van de baders. Zelfs bij mooi weer in de weekends van september zijn de strandredders aanwezig.

Met alle problemen en opmerkingen in verband met het naaktstrand, kan u terecht bij volgende meldpunten:

 • Gemeentebestuur Bredene, Centrumplein 1, 8450 Bredene - T: 059/33 91 91 -gemeentebestuur@bredene.be
 • Lokale politiezone Bredene - De Haan, Centrumplein 2, 8450 Bredene - T: 101
 • Federatie van Belgische Naturisten, Hoppestraat 14, 9000 Gent - T: 0477/48 88 94 -secr@naturisme.be

Beachclubs

In de 4 beachclubs, verspreid over het 4 km lange strand, kan je genieten van het heerlijke strandleven. Van op de gezellige houten terrassen van de Twins Club kan je de windsurfers, golfsurfers, kiteboarders en cat-zeilers gadeslaan tijdens hun halsbrekende toeren. Loungen op het strand kan sinds kort ook in de trendy strandhuisjes aan de strandposten 2, 3 en 6. Kom genieten van een lekkere cocktail of een verfrissende pint met je voeten in het zand. Tot ver na zonsondergang heerst een gezellige, exotische sfeer op de smaakvol ingerichte terrassen. Kom je een weekendje uitwaaien aan zee buiten de zomermaanden, dan kan je je verwarmen aan een warme chocomelk of een
kruidige glühwein.

 • Strandpost 1: Twins Club – info: info@twinsclub.be of 059 33 07 97
  Surfers’bar of Beachmaster 0475 86 87 88 - www.twinsclub.be

 • Strandpost 2: ’t Strandhuis - info: info@strandhuisbredene.be of 0495 37 18 78

 • Strandpost 3: ‘Blauwe Brug’- info: info@jagershofbredene.be of 0496 78 77 17

 • Strandpost 6: ‘Hippo Beach’ - info : kathleen@vosseslag.be – 0474 79 05 73 – www.hippobeach.be

Strandcabines

Strandcabines en strandstoelen t.h.v. strandpost 2 'Duingat' te huur bij Martine Beyen op het nummer +32(0)59/32 18 78 of +32(0)478/284 208.

 

   

Dienst voor toerisme, Kapelstraat 76 - 8450 Bredene - T. 059 56 19 70 - F. 059 56 19 69 - E. toerisme@bredene.be

1