Spanjaardduin


De Spanjaardduin is een paraboolduin en behoort tot de zeereepduinen, deze was tot enkele jaren geleden 28,6 m hoog en kruipt nog jaarlijks enkele millimeters in oostelijke richting, dit door de overheersende west- en noordwesten winden. Deze duin vinden we reeds terug op de kaarten van Porbus uit de jaren 1500, maar onder een andere naam (met name: de Blekkaert). In de volksmond is deze duin nog steeds gekend onder deze naam.

De Spanjaardduin ligt eigenlijk juist over de grens van Bredene op het grondgebied van De Haan. Deze duin is nog zeer ongeschonden en de druk van de toerist is er ook miniem. De plantengroei is er ook uniek: men vind er ook tal van zeldzame duinplanten en orchideeŽn.

Een beetje geschiedenis : de duin was tijdens het beleg van Oostende een uitstekend observatiepunt voor de Spanjaarden, het was ook een droge plaats waar troepen hun tenten konden opslaan. Koning Leopold II had grootse plannen met deze duin: er zouden wandelpaden op en rond de duin worden aangelegd en boven op de duin stond een uitkijk chalet gepland (dit bleef bij plannen). Na de dood van Leopold II bleven de plannen in de schuif liggen. Er was wel reeds een golfterrein aangelegd vanaf de Spanjaardduin tot aan de Klemskerkestraat. In WO I en WO II werden tal van bunkers neergepoot ter verdediging van de kustlijn, na WO I werd het verwoeste golfterrein niet meer in gebruik genomen, verdween en veranderde terug in natuur.

Door het aanleggen van het natuurreservaat de Paelsteenpanne werd de natuurlijke doorsteek door deze duinpanne voor toeristen vanaf de Danckaertstraat naar strandpost 6 afgesloten. Zodoende kon de natuur zijn gang gaan.

Van op de hoge duin is het een prachtig zicht om even bij weg te dromen, zo ziet u tot ver in zee alle scheepvaart vanaf de haven van Oostende tot Zeebrugge, als u naar het oosten kijkt ziet u de torens van Lissewege en Brugge voor u opdoemen, zuidelijk kijkend ligt het uitgestrekte polderlandschap voor u tot de grens met het houtland. Westelijk ziet u mooi de drie wijken van Bredene en de bruisende stad Oostende met zijn haven (met de verrekijker kan u zelf de ingang van de Schelde gade slaan, alsook de IJzertoren is er te zien).

De Spanjaardduin heeft in ieder jaargetijde zijn charme en rust en is een uitgelezen plaats voor de natuurliefhebber of de rustige wandelaar die de klim naar de top er wenst bij te nemen.

Hoe bereiken

De Spanjaardduin ligt langs de Koninklijke Baan ter hoogte van strandpost 6 "De Duinpan".

Met het openbaar vervoer
Tramhalte Bredene Renbaan

 DIENST VOOR TOERISME

Kapelstraat 76 - 8450 Bredene
T. 059 56 19 70 - F. 059 56 19 69
E. toerisme@bredene.be

BLIJF OP DE HOOGTE

Nature Nature Nature